Film: Loving bij Filmtheater Fanfare

Wanneer: 
20 apr 2017 - 20:15
Waar: 
Oudenbosch

Film: Loving bij Filmtheater Fanfare

Nog maar pas in 1958 waren Richard en Mildred Loving de eerste blanke man en Afro-Amerikaanse vrouw uit de staat Virginia die trouwden, waarvoor ze moesten afreizen naar Washington. Amper thuisgekomen werden ze van hun bed gelicht omdat een interraciaal huwelijk in hun staat verboden was. 9 jaar lang duurde de strijd voor erkenning met een ongeëvenaard doorzettingsvermogen, een rechtsgang die de geschiedenis inging als ‘Loving versus Virginia’ en tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof moest worden doorgezet. Over de hele wereld werd dit waargebeurde liefdesverhaal dan ook een bron van inspiratie. 12 juni is in Amerika ‘Loving day’, een eerbetoon aan de ware liefde.

 

“Filmmaker Jeff Nichols vertelt dit verhaal zonder spectaculaire retoriek en in de geest van Richard en Mildred, onderkoeld maar met veel warmte. Hiermee spreekt hij, net als het echtpaar zelf, rechtstreeks tot ons hart. Hij overstijgt ook de romantische heroïek van dit verhaal, maar toont vooral de schrijnende alledaagsheid van de rassenscheiding en het behoedzame verzet van bescheiden mensen. (IFFR)

 

Verenigde Staten 2016. Regie: Jeff Nichols. Duur: 123’. Met: Ruth Negga, Joel Edgerton, Marton Csokas, Michael Shannon e.v.a.

Entree: 
€8,-, met Fanfarepas of CJP: €6,-.