Proef de smaak van Brabant:
ZAND EN KLEI


Halderberge is misschien wel het best bewaarde geheim van West-Brabant. Het is een gebied van zand en klei grond. Deze grond levert Halderberge de beste verse producten van eigen bodem. Daarbij barst de gemeente Halderberge ook nog eens van het historisch erfgoed. Een betere combinatie kun je niet treffen; lekker lokaal eten én cultuur snuiven.

Een unieke bodem

 

Klei is plakkerig en vast. Het zit vol voedingsstoffen en houdt vocht goed vast, wat in de droge zomermaanden erg fijn is. In de natte maanden is dit minder handig, want dan heb je planten nodig met sterke wortels. De smaakvolle pompoenen en knolselderij zijn hier een mooi voorbeeld van.

Zand stroomt langs je vingers, het is droog en licht. Voedzaam is het niet, voedingstoffen spoelen met het water weg. De spit gaat er vlug doorheen, net als plantenwortels. Op het zand groeien onder andere asperges en aardbeien.

Dan heb je nog de overgangsgebieden, mengvormen van zand en klei, met ieder hun eigen karakter. Raapstelen hebben graag losse grond, rabarber groeit het best op een mix rijk aan humus. Voor iedere groente of fruitsoort is er wel een ideale combinatie aan grond te vinden in Halderberge. Kortom: alles groeit goed in Halderberge en de betere koks en winkeliers weten waar ze het kunnen halen!

Dan heb je nog de overgangsgebieden, mengvormen van zand en klei, met ieder hun eigen karakter. Raapstelen hebben graag losse grond, rabarber groeit het best op een mix rijk aan humus. Voor iedere groente of fruitsoort is er wel een ideale combinatie aan grond te vinden in Halderberge. Kortom: alles groeit goed in Halderberge en de betere koks en winkeliers weten waar ze het kunnen halen!

Een lokaal keurmerk

Visit Halderberge zet de gemeente Halderberge op de kaart door verhalen te vertellen en het aanbieden van producten, activiteiten en evenementen. Bij dat op de kaart zetten speelt de agrarische sector een cruciale rol. De agrarische sector in onze gemeente heeft veel te bieden. Van verse groenten en fruitsoorten, tot lokale broodbakker, slager en bierbrouwer. Door het label ‘Zand en klei’ op deze producten te gebruiken en ook de horecagelegenheden dit ‘keurmerk’ te geven, weet je dat je écht de smaak van Brabant proeft. En geloof ons, dat wil je.

Het woeste begin

Hoe is deze bodem van zand en klei ontstaan?
Door het gebied van zand en klei dat later Halderberge genoemd zou worden, liep een dekzandrug ontstaan in de laatste ijstijd. Het gebied aan de west- en noordzijde werd geteisterd door de zee. Het zoute water sloeg stukken land weg en liet lagen zeeklei achter.

Aan de andere kant van de rug ontstonden rivieren en stroompjes die zand en keien brachten. Die stromen vielen regelmatig droog en dan stoof het rivierzand op. Zo ontstonden ruggen van jong dekzand.

Dat is het verhaal in hele grote lijnen. Je ziet het terug in de bossen. Op de schrale dekzandruggen groeien coniferen. Waar de zandlagen vermengd zijn met lemige lagen uit de zee, staan loofbossen met beuken en eiken. Je ziet het in het landschap van polders, zandruggen, rivieren en heiden. Je proeft het in de rijke smaken van Halderberge.

Begin je al te watertanden en kun je niet wachten om de smaak van Halderberge zelf te proeven? Hier naast een lijst met restaurants en brasserie’s waar wordt gewerkt met de lokale producten.

 

Restaurant D’n Halder

Brasserie De Reiskoffer

Brasserie Bovendonk

Onder de Toren

Eetcafé Stroop

Restaurant de Haard

Bakkerij Nagelkerke