De leukste Brabantse evenementen in een overzichtelijke uitagenda.

DEEL DEZE PAGINA

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Lezing Que Toutatis t’entende over Asterix & Obelix

vrijdag 25 maart 20:00 - 22:00

Drs. Jaap Toorenaar is een reclameman en publicist. Hij is vooral bekend als mede-bedenker van een reclame van Calvé pindakaas met Evert van Benthem uit 1987, maar werkte ook mee aan vele andere reclamespotjes en -slogans voor onder andere FrieslandCampina, Koninklijke Luchtmacht en NRC Handelsblad. Verder schreef hij meerdere boeken en was hij columnist voor HP/De Tijd. Als docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium te Leiden schreef hij tijdenlang in de schoolkrant over de strips van Asterix; uiteindelijk leidden deze teksten tot een boek met als titel Asterix, de Vrolijke Wetenschap. In 2003 won hij met zijn kennis over Asterix een quiz op de Duitse tv en was toen 6000 euro rijker. In 2006 mocht hij in Parijs aan de maker Uderzo toelichten, waarom hij een Orde van de Nederlandse Leeuw toegekend had gekregen.

In deze presentatie zal hij aan de hand van veel voorbeelden toelichten, hoeveel humor er schuil gaat in deze strip, waar zowel kinderen als volwassenen om kunnen lachen. Net als in zijn boek gaat hij steeds uit van het Franse origineel en onderzoekt hij of met name de vele woordgrappen van Goscinny wel vertaalbaar zijn. Daarbij komen briljante vondsten en blunders aan de orde. Hoofddoel van de lezing is, dat er veel gelachen gaat worden, maar wel met niveau! En – gekker moet het niet worden – de docent wil ook nog graag huiswerk opgeven! Hij hoopt dat de bezoekers minstens één avontuur van Asterix van tevoren hebben gelezen. Maar mocht u daar niet aan toe komen, dan bent u toch gewoon welkom, hoor!

Locatie De luisterlezing vindt plaats in de Cuyperszaal (onder de Basiliek – ingang via Pelgrim 2 aan Doelpad) in Oudenbosch. De zaal gaat een half uur voor aanvang open. De lezing is twee keer een uur met pauze waarin er gelegenheid is om met elkaar door te praten.

Gegevens

Datum:
vrijdag 25 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Cuyperszaal (onderin de Basiliek van Oudenbosch)
Markt 57
Oudenbosch, 4731 HN NL
+ Google Maps