De leukste Brabantse evenementen in een overzichtelijke uitagenda.

DEEL DEZE PAGINA

Ga naar de Instellingen en activeer de optie “Plaats ze handmatig”
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Literaire lezing ‘Het verhaal achter taboes, De rol van romans bij geschiedschrijving’

woensdag 30 oktober 20:00 - 00:00

Literaire lezing 'Het verhaal achter taboes, De rol van romans bij geschiedschrijving' op de dag van de 75-jarige bevrijding van Oudenbosch in samenwerking met Bibliotheek VANnU.

Elke periode kent onderwerpen die onbespreekbaar zijn. Tineke Aarts kwam meerdere taboes op het spoor toen ze werkte aan de Bonave Trilogie; drie meeslepende romans over zeven generaties uit een Franse familie.  

Haar romancyclus begint met een onbevangen stap als de Nederlandse Juliette haar intrek in neemt in de verlaten wijnboerderij van haar oma.  Al snel echter speelt de familiegeschiedenis zodanig op dat Juliette zich in haar liefde en plannen gedwarsboomd ziet. Over het lot van Juliettes voorouder Marguerite, die zich honderd jaar eerder inzette voor ongewenst zwangere meisjes, wordt in het dorp nog steeds gesproken.

Tineke Aarts wijdde een roman aan deze voorouder toen ze uitvond dat verkrachtingen in de 19de eeuw aan de orde van de dag waren. Er golden redelijk vrije zeden in Frankrijk, maar die mochten niet tot problemen leiden. Als het fout ging, maakten conventies elke vorm van hulp onmogelijk. Illegale abortus bood een uitkomst, maar moest in het strengste geheim gebeuren en liep vaak fout af. In de officiële geschiedschrijving is daar weinig over terug te vinden. Zelfs in romans komen dit soort taboes op een verborgen manier terug.

Voor haar slotroman Geboren uit een roos stuitte Tineke Aarts op een ander taboe. De rol van de Franse militie bij het oppakken van joden en mannen voor de arbeidsplicht in de Tweede Wereldoorlog. Dit is nog steeds een stuk onverwerkt Frans verleden.

Schrijfster en literatuurwetenschapster Tineke Aarts zal vertellen hoe ze op het spoor van deze taboes kwam. Ook toont ze aan welke rol romans bij geschiedschrijving kunnen hebben aan de hand van schrijvers als Flaubert, Jane Austen en Charlotte Brontë. Over het Franse taboe in de Tweede Wereldoorlog schreef ook Tatiana De Rosnay.

De romans van Tineke Aarts zijn verkrijgbaar bij de bibliotheken en kunnen worden besteld als paperback en ebook bij de boekhandel.

Hebban-recensent Eline Huls over de Bonave-trilogie van Tineke Aarts:
Marguerite is het vervolg op de roman Familiebezit en daarmee het tweede deel in de Bonave trilogie. Het verhaal van Marguerite speelt zo'n 100 jaar eerder en het is te merken dat Tineke Aarts haar huiswerk heeft gedaan en zich verdiept heeft in de tijd. Op geloofwaardige wijze weet Aarts een negentiende-eeuwse setting neer te zetten om de lezer in onder te dompelen.

Gegevens

Datum:
woensdag 30 oktober
Tijd:
20:00 - 00:00
Evenement Categorieën:
,
Website:
https://hartelijkhalderberge.nl/nl/lokaties/basiliek-hh-agatha-en-barbara-0