De leukste Brabantse evenementen in een overzichtelijke uitagenda.

DEEL DEZE PAGINA

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Luisterlezing: Keizersconcert van Beethoven

vrijdag 25 september 20:00 - 22:45

Het is 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Speciaal daarom neemt Leo Wolfs u mee in de wereld van Beethovens 5e Pianoconcert dat werd gecomponeerd tussen 1809 en 1811 in Wenen. Dit pianoconcert, meestal bekend onder de naam Keizersconcert, was het laatste van Beethoven. Laat u verrassen en inspireren!

Beethoven 250

"Houd hem in de gaten; op een dag zal de hele wereld over hem spreken", zei Mozart, nadat hij de 17-jarige Beethoven had gehoord.

In december van dit jaar is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren in Bonn. We kennen niet zijn exacte geboortedatum, maar we weten wel dat het in december is geweest.  In de media en concertzalen wordt dit jaar veel aandacht geschonken aan de componist en zijn muziek. Terecht?

Wat maakt Beethoven zo bijzonder, als mens en als componist? Waar kunnen we hem plaatsen in de (muziek)geschiedenis? Hoe klinkt zijn muziek? Wat heeft zijn muziek beïnvloed? Beethoven schreef zo'n 398 muziekwerken: symfonieën en andere werken voor orkest met of zonder solist(en), kamermuziek, één opera, koorwerken, liederen. We gaan één muziekwerk van de componist uitgebreid behandelen,  integraal bekijken en beluisteren: zijn Pianoconcert nr.5, zijn Keizersconcert. Wat is een soloconcert, hoe zit het elkaar, wat is een sonatevorm, wat is een cadens, de structuur van een soloconcert, de fortepiano, enzovoort? Maar bovenal gaan we genieten van deze muziek. Want daar gaat het om!

 

Leo Wolfs studeerde muziek  en Nederlands M.O. Hij gaf  jarenlang  les in het voortgezet onderwijs, was dirigent bij enkele koren, schreef twee muziekboeken (Het Popboek en Het Popjournaal) voor het muziekonderwijs in Nederland en België en werkte bij Cito mee aan de landelijke muziekexamens. Daarnaast was hij een aantal jaren verslaggever muziek bij Omroep Brabant Radio. Sinds 2007 geeft hij wekelijks cursussen Klassieke Muziek en Wereldmuziek (180 cursisten), o.a. voor de Kamermuziekserie in Concertzaal Tilburg en verzorgt hij lezingen voor verschillende doelgroepen op diverse lokaties.

 

Locatie
De luisterlezing vindt plaats in de Cuyperszaal (onder de Basiliek – ingang via Pelgrim 2 aan Doelpad) in Oudenbosch. De zaal gaat een half uur voor aanvang open. De lezing is twee keer een uur met pauze waarin er gelegenheid is om met elkaar door te praten.

Wilt u er een compleet uitstapje van maken dan kunt u na de lezing genieten van een 3-gangen menu bij Brasserie Tivoli. Reserveren? mail of bel naar +31 (0)165 726 996.

Voor een compleet weekend weg kunt u een overnachting boeken bij Hotel Bovendonk of Hotel de Reiskoffer of bij een Bed&Breakfast in Halderberge.

Gegevens

Datum:
vrijdag 25 september
Tijd:
20:00 - 22:45
Evenement Categorie:
Website:
http://www.cultuuroudenbosch.nl

Prijzen

€ 10,00

Locatie

Cuyperszaal

Oudenbosch, NL
+ Google Maps