• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Buiten Hartelijk Halderberge

Hartelijk Halderberge ligt centraal in West Brabant en is met de auto en het openbaar vervoer snel te bereiken. Dat betekent ook, dat wanneer u vanuit Halderberge eens een dagje uit wilt, u gemakkelijk een leuke dag kan hebben. Wij geven u een aantal tips, wat u in de omgeving kan ontdekken:

Mondriaan tot Dutch design

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht. De vernieuwingsdrang van deze Nederlandse kunststroming is de laatste 25 jaar voortgezet onder de noemer Dutch design. Om de jaren van wereldwijde vernieuwing in architectuur en design te vieren, staat 2017 in het teken van het thema ‘Mondriaan tot Dutch design’. Het hele jaar door worden tal van tentoonstellingen en evenementen georganiseerd om Nederland op de kaart te zetten als internationale cultuurbestemming. De provincie Brabant, bakermat van kunstenaars als Vincent van Gogh en Jheronimus Bosch, heeft een reputatie als het gaat om design en innovatie. Dankzij Design Academy Eindhoven en Dutch Design Week, staat Eindhoven bekend als designhoofdstad van Nederland. En inmiddels hebben ook andere steden design hoog op de agenda staan. Daarom wordt het themajaar in Brabant volop gevierd.

Cultureel en erfgoed:

Vincent van Gogh museum – Zundert Het Vincent van GoghHuis is een levend kunstcentrum op de geboortegrond van één van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis. Geen klassiek museum, maar een actieve belevingswereld, voor zowel kunstliefhebber als toerist.

Stadspaleis Markiezenhof – Bergen op Zoom In het prachtig gerestaureerde Markiezenhof woonden in de 16e eeuw edelen, die met de titel markies behoorden tot de invloedrijkste van de Nederlanden. Het monument heeft in de loop der tijd vele functies gehad: van militair hospitaal tot kazerne. Nu is het opengesteld voor toeristen en zijn er ook diverse exposities.

Grote Kerk – Breda De 15-eeuwse Grote Kerk is het belangrijkste monument van de stad. De kerk kent een rijk cultuurhistorisch verleden. Een van de mooiste kerken van Brabant heeft aan de buitenzijde een imposante architectuur. Ook de monumenten, die in het gebouw aanwezig zijn als ook de gewelf- en muurschilderingen maken de Grote Kerk tot een uniek stukje Brabants erfgoed.

Historisch vestingstadje – Willemstad Het toeristische vestingstadje Willemstad in het meest noordwestelijkste puntje van Noord-Brabant is vernoemd naar de Vader des Vaderlands Willem van Oranje en ingericht door diens zoon prins Maurits. Naast de vele terrassen en winkeltjes, kunt u heerlijk over de stadswallen wandelen en de vestingwerken bezoeken. Tip: fiets terug langs de 247 jaar oude Keenesluis.

Actie en avontuur:

Skidôme – Rucphen Skidôme biedt indoor skiën in Nederland, al sinds 1995. Skidôme Rucphen was destijds de eerste indoorskibaan van Nederland met echte sneeuw. In 2011 is Skidôme Rucphen volledig verbouwd, met nieuwe skipistes en nieuwe activiteiten zoals IJskarten en GlowGolfen.

Rosada Fashion Outlet - Roosendaal Kom nu naar Rosada en ontdek topmerken, met altijd 30% tot 70% korting! Dé shopspot voor liefhebbers van bekende merken in heren-, dames- en kindermode, sportkleding, lingerie, schoenen, tassen en nog veel meer. Met meer dan 100 verschillende winkels is het knusse winkeldorp zeer gezellig. Rosada is 7 dagen in de week open!

Efteling – Kaatsheuvel De Efteling kenmerkt zich met name door de sfeer die Anton Pieck verzorgde.In de decennia die volgden, groeide ‘de Efteling’ uit tot ‘de Wereld van de Efteling’. De sprookjesachtige wereld van de Efteling is niet alleen terug te vinden in het attractiepark met diverse achtbanen, maar komt ook tot uiting in de zeer speciale sprookjestuin en andere attracties.

Deltapark Neeltje Jans – Vrouwenpolder Bij Deltapark Neeltje Jans kun je de geschiedenis opnieuw meemaken: Van de watersnood tot en met de bouw van de Deltawerken. Exposities, films en de bezichtiging van de dam geven je een indruk van de enorme kracht van het water. Een rondleiding door het binnenste van de Stormvloedkering, de bassins en aquaria, de expositie of het zwembad behoort tot de mogelijkheden.

Natuur & Landschap:

Rucphense bossen – Rucphen Te paard, te voet of met de fiets. In de Rucphense bossen kun je je op vele manieren vermaken. De Rucphense Bossen zijn onderdeel van een omvangrijk natuurgebied van zo’n 1200 hectare. Waar nu bossen staan, lag vroeger stuifzand. Het dichte dennenbos wordt afgewisseld met loofbos, grasland en heide.

Nationaal park de Biesbosch Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. In dit natuurgebied met bijzondere dieren en planten van 42000 hectare kunt u wandelen, varen en excursies volgen. Ook de nieuwe expositieruimte is een bezoek waard. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je dat je in Nederland bent!

Brabantse Wal De Brabantse Wal is een opvallend landschap in West-Brabant, op de grens met Zeeland en Vlaanderen (België). Het meest opvallend in het landschap van de Brabantse Wal is de steilrand: een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders.

Waterlinie Het meest gebruikte deel van de Zuiderwaterlinie is tijdens de 80-jarige oorlog aangelegd om de Spanjaarden tegen te houden. Hiervoor zijn forten gebouwd zodat grote gebieden onder water gezet konden worden. Na bijna 400 jaar herrijzen de forten en de gebieden er omheen weer in het landschap. In plaats van kanonnen en soldaten destijds, zijn het nu unieke objecten, zoals de zogenaamde "loopgraafbrug", een waterspeelplaats, uitkijktorens en wandel- en fietsroutes, die bezit nemen van de Waterlinie.

Evenementen:

Het Bloemencorso Zundert is een optocht met reusachtige bloemenpraalwagens. Het bloemencorso is een jaarlijks evenement waar heel Zundert naar uitkijkt en naartoe werkt. Het corso trekt op de eerste zondag van september door de straten van Zundert. Het is een spannende competitie wie de mooiste met dahlia’s versierde praalwagen kan bouwen.

Brabant is de provincie met de meeste festivals in Nederland. Bezoek het gemoedelijke Jazzfestival Breda of Bergen op Zoom of Roosendaalzingt. Vele soorten muziek van zang tot hardcore zijn op de festivals te horen.

Carnaval is het uitbundige, drie dagen durend volksfeest. Het vindt haar oorsprong in het zuiden van Nederland. Tijdens de carnavalsdagen zijn er feesten waarop gehost en gedronken wordt en er zijn optochten, waarin soms de draak wordt gestoken met bekende personen. Elk dorp heeft haar eigen carnavalsnaam. Kom hossen in Brabant.

Leuke steden om een dag te bezoeken:

Antwerpen, een fantastische ervaring vol cultuur, architectuur, mode, gastronomie en shopping. Een bloeiende stad waar je verschillende activiteiten kunt beoefenen en plaatsen kunt bezoeken. Ga eens naar het Rubenshuis of de ZOO bijvoorbeeld.

Rotterdam is de architectuurhoofdstad van Nederland. Met dit dagje weg ontdek je alle architectonische hoogstandjes van de Maasstad. Bezoek De Markthal. De eerste overdekte marktvloer van Nederland.

Bergen op Zoom behoort tot een van de oudste steden van Nederland. Smalle straatjes en oude pleintjes vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden, dat al meer dan achthonderd jaar terug gaat. De historische binnenstad vormt een uniek decor voor leuke winkeltjes, cafeetjes en sfeervolle restaurants. Probeer te ontsnappen uit de gevangenpoort.

Breda is een sprankelende, gezellige Brabantse stad met een sfeervol, historisch stadshart. Het rijke verleden en het bruisende heden gaan er naadloos in elkaar over. De stad staat steevast in de top vijf van meest gastvrije steden van Nederland. Bezoek de Kunst, antiek, designmarkt.

Dutch Design 2017
Vincent Van Goghhuis Zundert
Markiezenhof Bergen op Zoom
Rosada Fashion Outlet in  Roosendaal
Stormvloedkering Zeeland
Ruchpense heide
Fort Sabina Henrica te Heijningen
Willemstad Noord-Brabant
Jazz