• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Arboretum Oudenbosch

De rijke historie van de tuin is begonnen toen in 1835 de Latijnse School naar het terrein van het huidige arboretum verhuisde. Later is met name door de Broeders van Saint Louis en de paters Jezuïten dit gebied ingevuld. In 1987 is men begonnen met de inrichting en collectievorming van het gebied tot een botanische tuin, waarvan de ontwikkeling nog steeds voortgaat. Onderdeel van de Europeese, Amerikaanse en Aziatische plantenverzameling vormen de bijzondere collecties aesculus of paardekastanjes, viburnums of sneeuwbes en calcathaceae of specerijstruiken. De collecite aesculus bestaat bijvoorbeeld uit meer dan 60 verschillende soorten. De tuin is 4 ha. groot inclusief vijver, theekoepel en plantenkas. De ingang is gevestigd in de voormalige bakkerij van het klooster en nu een rijksmonument

Activiteiten

Niet alleen bomen en planten zijn in het Arboretum te bewonderen. Iedere zondag is er in de theekoepel van de tuin een expositie van een kunstenaar. Soms wordt de expositie tot in de tuin uitgebreid. In de zomer is er regelmatig een concert op het plein voor de grot. Daarbij fungeert de grot zelf als klankbord.

Een vast evenement is de jaarlijkse plantenbeurs met zeer aantrekkelijk lage prijsjes, waar amateur-tuiniers hun plantjes kunnen ruilen of verkopen en waar ook vele planten uit de bloemborder verkocht worden.

Voor kinderen is een zoektocht naar de eigen boom gemaakt. Eenentwintig bomen vormen de Bomenhoroscoop. Ben je jarig op 24 juni dan ben je een Berk. Kinderen kunnen aan de hand van een vouwblad met de boom van hun verjaardag (tegen en kleine vergoeding te koop aan de kassa) op zoek naar hun eigen boom. Het vouwblad biedt ook informatie over die boom en de zoektocht.

Zie ook de agenda van het Arboretum hiernaast (in rechterkolom)

Openingstijden: 

Geopend van 1 april tot en met 31 oktober:

maandag: gesloten
dinsdag: 13.30-16.30u
woensdag: 13.30-16.30u
donderdag: 13.30-16.30u
vrijdag: 13.30-16.30u
zaterdag: 13.30-16.30u
zon- en feestdagen: 12.00-17.00u
Op afspraak zijn er voor groepen het hele jaar door altijd rondleidingen met gids mogelijk.
toeristisch informatiepunt
oplaadpunt
workshopruimte
rolstoeltoegankelijk
kindvriendelijk
parkeervriendelijk
Huisje in Botanische Klooster-tuin, Arboretum Oudenbosch
Kosten: 

De entreeprijs is € 3,- per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben onder begeleiding gratis toegang.

Overige informatie: 

De ingang ligt 0p loopafstand van het NS-station en de bushalte van de BBA lijn 111. Het arboretum is ITS-gecertificeerd en daarmee toegankelijk voor gehandicapten met rolstoel.

Er is een oplaadpunt voor elektrische fietsen scootmobiels aanwezig. Met uitzondering van blindengeleidehonden, worden honden niet toegelaten.

Arboretum Oudenbosch en het thema Japan. Dit jaar is het thema van een aantal botanische tuinen in Nederland en dat in Oudenbosch Japan. Dit omdat het 150 jaar geleden is dat Philipp Franz von Siebold overleed. Hij heeft enorm veel plantensoorten uit Japan in Nederland geïntroduceerd via zijn landgoed Nippon bij Leiden en de Hortus Leiden. Japan is nooit door landijs bedekt geweest en heeft daardoor een heel grote biodiversiteit. Wanneer u in het Arboretum Oudenbosch de entree binnen stapt ziet u aan de wanden in De Keukenhavenzaal diverse Haikugedichten ingelijst. Haiku is een Japanse dichtvorm, bestaande uit drie regels van resp. vijf, zeven en weer vijf lettergrepen. Het is een ogenschijnlijk eenvoudige vorm die altijd uitgaat van de natuur en haar seizoenen. Zowel grote Japanse dichters als het 'gewone' volk, mannen en vrouwen, beoefenen al eeuwenlang de kunst van het haikudichten. Ook in enkele vitrines en op diverse plaatsen in de tuin zijn objecten tentoongesteld zie verwijzen naar Japan. Kom in april of later de Groene Parel van Oudenbosch bewonderen en geniet ook van de stilte.

Arboretum Oudenbosch | Achter 't Postkantoor 1 (postadres: Postbus 127, 4730 AC Oudenbosch) | 4731 PM | Oudenbosch