• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Nederlands Zouavenmuseum

In dit uit 1776 stammende rijksmonument, huist het Nederlands Zouavenmuseum. Vroeger deed dit gebouw dienst als raadhuis van Oudenbosch

Het is het enige museum dat de complete geschiedenis bewaart van de Nederlandse zouaven. U ziet er originele uniformen, unieke schilderijen, kostbare vaandels en veel brieven, foto's, dagboeken, souvenirs en onderscheidingen. Ook kunt u een uitgebreid persoonsregister inzien.

Voor kinderen is er een speciale rondleiding gevolgd door een speurtocht in het museum.

Zouaven

Eind 19e eeuw richtte Paus Pius IX een internationaal vrijwilligersleger op, ter verdediging van het pauselijk rijk. De vrijwilligers werden 'zouaven' genoemd. Vooral onder Nederlanders was het animo groot; zo'n 3000 mannen meldden zich aan. Oudenbosch vormde in de jaren 1864-1870 hét verzamelpunt voor de Nederlandse zouaven. Het museum laat u kennismaken met de zouaven. De plaatselijke verbondenheid met Rome werd nog extra benadrukt door het organiseren van landelijke hulpacties om de Vaticaanse Staat voor de ondergang te behoeden inde jaren van 1863 tot 1870. Het beeld van Paus Pius IX met een stervende zouaaf aan zijn voeten op het plein voor de Basiliek herinnert nog aan deze periode. Op de achterzijde van de sokkel treffen we de namen van de Nederlandse zouaven, die hun leven gaven voor deze zaak.

Bron: Heemkundekring Broeder Christofoor

Openingstijden: 
Maandag: gesloten
Dinsdag: 14.00 - 17.00 uur (het hele jaar)
Woensdag:    14.00 - 17.00 uur (van mei t/m september)
Donderdag: 14.00 - 17.00 uur (van mei t/m september)
Vrijdag: gesloten
Zaterdag: gesloten
Zondag: 14.00 - 17.00 uur (iedere 1e en 3e zondag vd maand)

Voor groepen bestaat de mogelijkheid het gehele jaar door op afspraak het museum te bezoeken. Tijdens Carnaval en tussen Kerstmis en Nieuwjaar gesloten.

Een bezoek aan het museum duurt ongeveer drie kwartier.

rolstoeltoegankelijk
Nederlands Zouavenmuseum aan de Markt in Oudenbosch
Kosten: 

- Volwassenen: € 3,50 - Kinderen tot 12 jaar: € 1,50
- Museumkaart en Vrienden van het Zouavenmuseum:  gratis
- Groepen > 15 personen: € 3,00 p.p. / kinderen: € 1,50
- Rondleiding tijdens groepsbezoek: € 10,00.
De rondleiding duurt ca. 40 minuten, hierna is er gelegenheid de registers te raadplegen.

Overige informatie: 

Het NS station en de bushalte zijn gelegen op 5 minuten loopafstand. Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en heeft hioervoor ook een aparte (zij)ingang beschikbaar

Nederlands Zouavenmuseum | Markt 31 | 4731 HM | Oudenbosch