• Nederlands
  • English
  • Deutsch

Natuur & Landschap

Ga er op uit de natuur in!

Halderberge is een groene gemeente met diverse wandel-, fiets-, skeeler,- en paardrijdroutes. U kunt genieten van de bosrijke omgeving en van de diverse bezienswaardigheden die u onderweg tegen zult komen.

Natuurgebieden

Natuurgebied ‘Gastels Laag’

Dit gebied heeft een mooie verzameling zeldzame planten, diverse vogelsoorten en ligt op de naad van Brabant, de grens van hogere Brabantse zandgronden en laaggelegen kleigronden. Trek daarom uw laarzen aan en ga op zoek naar de prachtige planten, vogels en vlinders.

Natuurpark Pagnevaart

Prachtig heuvelachtig gebied met loof- en naaldbos, sfeervolle lanen en mooie planten en een groot ven. Natuurpark Pagnevaart is een restant van een oude turfvaart. Lees meer over natuurpark Pagnevaart in Hoeven

Hoevense Beemden

Ten noorden van Hoeven ligt een oase van rust: de Hoevense Beemden. Het is een gebied met een rijke geschiedenis in het teken van de strijd tegen het water. Sporen van turfwinning, inpoldering en landbouw zijn nog duidelijk zichtbaar. Er ligt een onverhard fietspad door het gebied.

Arboretum Oudenbosch

Deze botanische tuin heeft bomen, bloemen en planten uit Azië, Amerika en heel Europa. De voormalige kloostertuin is ideaal voor een rustige wandeling, rondleiding of om in stilte een boek te lezen.

Het Arboretum Oudenbosch is gevestigd in het centrum van Oudenbosch naast het voormalig Broederklooster op loopafstand van de basiliek. Lees verder over het Arboretum

Streekproducten

In het buitengebied van Halderberge zijn diverse bedrijven gevestigd die producten verkopen ‘van het land’. Denk aan lekker verse (biologische) groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook pompoenen. Een overzicht bedrijven met streekproducten vindt u hier op de website.

Fietsen

Beemdenroute (35 km)

U fietst door een uitgestrekt polderlandschap met waterpartijen, moerasplanten en een rijkdom aan watervogels. De route voert u door Hoeven, Rucphen, Oudenbosch en Bosschenhoofd.

Prinslandroute (31 km)

Een kronkelweg door de Oude Prinslandse polder, de route loopt door Oud Gastel, Stampersgat en Dinteloord. Afwisselend fietst u op dijken en in het polderlandschap, tussen wuivende rietkragen en populieren.

Boonhilroute (30 km)

De Boonhilroute voert u door het uitgestrekte landbouwgebied van de Kruislandse Polder. In dit landschap met zijn wisselteelt van uien en aardappels is het prachtig fietsen.

Wandelen

De Beemden (25 km)

Vanuit Oudenbosch loopt u richting Zevenbergen. Daar kunt u eventueel op de trein stappen, terug naar Oudenbosch.

Laarzenpadwandeling (1,2 km)

Natuurgebied ‘Gastels Laag’ bestaat uit graslanden en een oud elzenbroekbos. De route is aangegeven met gele paaltjes.

Ommetjes

Aan de rand van de kernen van Bosschenhoofd, Hoeven en Oud Gastel zijn zogenaamde ‘ommetjes’ uitgezet. Deze kleine wandelingen aan de rand van de bebouwde omgeving zijn gemarkeerd met speciale paaltjes, maar u kunt de folders van deze ‘ommetjes’ ook hieronder downloaden:

 

Oude boom in het Arboretum
Prachtige vlinder op bloem
gele zonnebloem
Dorpsbos in Oud Gastel
Op pad in het landschap van halderberge

Meer natuur & landschap in Halderberge

Huisje in Botanische Klooster-tuin, Arboretum Oudenbosch

Tegenover de basiliek vindt u de ingang van de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch, een voormalige kloostertuin.

Galerie & Beeldentuin De Beeldenstorm

De Beeldenstorm is een galerie & beeldentuin dat gevestigd is op het landgoed Maple Farm met

Pluktuin de Plukkerij Bosschenhoofd

Een pluktuin met wel 40 soorten bloemen waar u zelf uw boeket bloemen mag plukken. Zo staan er bv. dille, cosmea, dahlia, korenbloemen, zinnia, salvia, lathyrus en siergrassen; vooral soorten die u niet bij de bloemist zult vinden.

Boerderij Fam.v.d.broek Varkenshouderij Oud Gastel

Wij zijn Cees, Jeanette, Manon, Linda en Bart van den Broek.

Melkveebedrijf met 230 melkkoeien.

Tuin van Naan van der Poel Oudenbosch

Een tuin van 1000 m² met allerlei verrassende hoekjes en doorkijkjes.

Laarzenpad Oud Gastel

Het Gastels Laag (23 ha) ligt in de gemeente Halderberge, direct ten westen van de bebouwde kom van Oudenbosch. Op het eerste gezicht lijkt het Gastels Laag misschien niet meer dan wat graslandjes en stukjes bos, maar vergist u zich niet.

Pluimvee en poeliersbedrijf De Walnoothoeve(n) in Hoeven

Pluimvee en Poeliersbedrijf vof De Walnoothoeve(n) verkoopt naast pluimvee ook diverse streekproducten zoals geitenkaas en andere kaassoorten, wijn, bier, worst en honing.

Gekoelde zoete aardbeien van Aardbeienkwekerij Bosschenhoofd

Deze kweker is al meer dan 40 jaar bezig met het telen van groente en fruit; met name aardbeien.

Pagina's